Продължете към съдържанието

Междуметия (Ünlem)

Междуметията са неизменяеми думи, които изразяват, (но не назовават), непосредствено изживявани емоции и чувства или наподобяват различни шумове и звуци. Те са сигнални думи, чрез които могат да бъдат изразени изисквания, желания, подтикване към действие или да се използват като реакция на различни събития в действителността. 

Смисълът на междуметията може да бъде емоционален, защото чрез тях се изразяват различни чувства и емоции –  радост, ужас, страх. Те могат да бъдат използвани в етикетните форми на реч за изразяване на благодарност, поздрави, сбогуване, молби – здравей, поздрави, и др., или за изказване на призив за извършване на действие  – бутнете, спрете и т.н.

Голяма част от междуметията произлизат от първично издавани звуци в отговор на нещо случващо се в действителността (уу, ох, брр, студено и т.н.). Междуметието е отделна и неизменима част на речта, която част не свързва думи в изречения, но самата тя би могла да замени цяло изречение (Уф! – Какво отвратително нещо!).

Упражнения

Към междуметието като част на речта не могат да бъдат задавани въпроси, тъй като най-често то няма лексикално значение. Вижте междуметия в турския език, в таблицата: 

За да продължите да четете, Ви е необходим активен абонамент. Ако вече имате абонамент, може да влезете в профила си и да продължите да четете. Ако желаете да се абонирате, може да попълните заявката за абонамент.

Вход за абонати