Основна информация

Турският език  е език, говорен от над 70 милиона души по света. Той е официален език в Турция и Кипър и малцинствен език в Македония, Румъния, Босна и Херцеговина, Гърция, Ирак и Косово. Като език на диаспора се говори в редица страни на всички континенти. След краха на Османската империя, в Турция е проведена езикова реформа, като османският турски език е заменен от азбука – вариант на латиницата, близка до френското изписване и съдържаща 29 букви, от които 21 съгласни и 8 гласни.

Характерни особености на турския език са вокалната хармония , озвучаването на думите , отпадането на гласни звукове и широко разпространения процес на добавяне на наставки и окончания към корена на думата  при словообразуването. Обичайният словоред в турския език е подлог-допълнение-сказуемо и в този ред се образуват всички турски изречения. Друга особеност на езика е отсъствието на граматични родове, така че всяка дума може да бъде употребявана както за мъже, така и за жени.

Турският език принадлежи към езиковото семейство на тюркските езици и има множество диалекти, като съвременният книжовен турски език се основава на диалекта, говорен в Истанбул.

С помощта на UCHATURSKI.COM ще се запознаете с правописа и пунктуацията в турския език, с изговарянето на числата на турски език – първото, което научава всеки от нас независимо в коя част на света се намира, начините за изказване на времето и датите. Ще разберете как да изговаряте на турски език имената на държавите и националностите по света, посоките на света, планетите в Слънчевата система. Ще се запознаете с най – разпространените турски собствени (лични) имена, както и техните съкратени варианти. Ще научите кои са членовете на семейството и частите на тялото на турски език. 

Проверявайте в речника значението на непознатите думи и се връщайте често към новите думи и изрази.

Всички застъпени и обяснени граматически правила, имате възможност да упражните на практика в секцията за упражения на Uchaturski.com, където самите упражнения също са групирани по теми.

Може да видите и практическото приложение на граматическите правила в турския език в различни видове кратки и несложни турски текстове, в това число – Текстове за четенеТекстове на песниТекстове на готварски рецепти, които са на ваше раположение в секцията за Текстове на Uchaturski.com.

Facebook Pagelike Widget
Content Protection by DMCA.com


„Изучавайки нов език, ние буквално поумняваме. Овладяването на чужд език укрепва и развива невронната мрежа на мозъка“ 

Майкъл Гоув