Продължете към съдържанието

Сложни думи и изрази (Birleşikleri)

Сложните думи в турския език се образуват при свързването на две или повече прости думи, а правописът им може да бъде слят или полуслят и се определя от синтактичните отношения между изграждащите ги части. Сложните турски думи могат да се състоят от неопределени съществителни фрази, фрази с прилагателни имена, съставни глаголи, редупликации и други.

 

Сложни думи образувани с прилагателно име

Сложните думи образувани с прилагателно име от една страна са просто комбинация на едно прилагателно и едно съществително име, но всъщност придават ново значение и концепция на простите думи, които ги съставят.

Например изразът „kırmızı şarap” – “червено вино“ не означава просто вино с червен цвят, а този израз обяснява вид вино със специални свойства. По подобен начин изразът „kısa hikaye” – „кратък разказ“, дава информация не просто за разказ, който е кратък, а посочва, че това е специален вид литературно произведение. Друг пример е изразът „beyaz peynir“ – „бяло сирене“, който обозначава специален вид сирене.

За да продължите да четете, Ви е необходим активен абонамент. Ако вече имате абонамент, може да влезете в профила си и да продължите да четете. Ако желаете да се абонирате, може да попълните заявката за абонамент.

Вход за абонати
   
error: