Продължете към съдържанието

Гьобекли тепе (Göbeklitepe)

Гьобекли тепе (Göbekli Tepe), на български език „Шкембест хълм“, е най – древният открит мегалит в света, който е построен преди 12 000 години, в областта на днешния град Шанлъурфа (Şanlıurfa) в Турция. Представлява археологически комплекс с градеж в кръгла форма, с каменни колони покрити с релефи на животни, различни символи, човешки и животински образи без глава, чието изграждане започва през мезолита и продължава няколко хилядолетия.

Гьобекли тепе като археологически обект е известен от 60-те година на XX век, като тогава се е смятало, че хълмът вероятно е неолитно селище, под което се намира византийско гробище. Едва след като местен овчар случайно разкопава една от колоните на комплекса през 1994 година и открива релеф на странно животно, се организират разкопки, които доказват съществуването на находки от каменния век, открити са огромни Т-образни колони, за които безусловно се твърди, че са оформени през Неолита, и оттогава не са били повдигани от основите си. Най-големият от тях е с дължина 7 метра, Т-образната му горна част е широка 3 метра, а теглото му е около 50 тона. Комплексът се разглежда и като вид церемониална зона, където много хора се събирали и прекарвали времето си.

Преди да бъде изследван, Гьобекли тепе е хълм, разположен върху плоско плато, част от земеделските земи на региона на град Шанлъурфа, ето защо поколения местни жители често са премествали скални блокове, за да ги ползват за строителен материал, като вероятно по този начин са унищожени много археологически находки. Руините с площ от 80 декара са обявени за археологически обект от първа степен през 2005 г. от Министерството на културата и туризма в Турция, като досега са разкопани само 5% от целия комплекс.

Култовото съоръжение е в списъка на ЮНЕСКО за световното наследство и привлича вниманието на целия свят с това, как във време, когато хората са водели номадски начин на живот, как примитивни общества на ловци са успели да създадат този храм на човешката история, с такова високо ниво на инженерна интелигентност от една страна и с толкова естетика да обработват каменните колони от друга.

Гьобекли тепе, за който се смята, че е най-древното светилище разкопавано някога, доказва, че най – важно е убеждението, че нещата могат да се случват и вярата е най – важна за успеха, и че всъщност примитивните общества живели преди 12 000 години са били една напреднала общност, и води до преосмисляне на описания до момента начин на живот на хората онзи период.

Използваните снимки в материала, са взети от официалния сайт на община Шанлъурфа, Турция – http://www.sanliurfa.bel.tr