Продължете към съдържанието

Турски чай (Çay)

В Турция приготвянето и пиенето на чай е начин на живот, а страната е сред първите в световен мащаб по консумация на тази напитка. Около 96% от населението на страната изпива поне една чаша чай на ден, което се равнява на приблизително 3 килограма чай на човек годишно. На почит в страната е силният, черен чай, който се сервира в малки стъклени чашки (çay bardağı) с бучка захар и се консумира по всяко време – след закуска, обяд или вечеря.

В турската култура чаят е комбинация от два компонента: врящата вода и чаени листa, които се варят. Чаените листа се наричат „dem“, от където произлиза и изразът „demli çay“, това е концентрираната запарка от чаени листа, а изразът „bol demli“ означава с по-висока концентрация, тъмен или черен чай.

В турската култура чаят е или demli (силно концентриран) или açık (светъл и по-лек). Може да чуете и чаят да се нарича ‘kıpkırmızı’ (пурпурен), но това е поетично. „Yeşil çay“ е „зеленият“ чай, който е новост за турците.

Турските чайници (çaydanlık) имат две части, като в долната част се слага водата, а в горната чаените листа. Водата кипи в долната част, а листата сух чай се оставят да се варят на горещата пара на водата. След определен период на сухо варене се добавя и гореща вода в горната част, която вода се оставя за още няколко минути, за да се запари. Ето така се приготвя чаят в турската култура.

Турският чай се сервира в малки чашки със специална форма, която се отличава със стеснение в средата на чашката, което всъщност разделя чашката на две части – долната част поддържа чая горещ, защото задържа навлизането на въздух и охлаждане на напитката, а горната част е отворена точно, за да бъде по-бързо охладена и готова за пиене.

Така че, посещавайки Турция доставете си това удоволствие, общувайте и се забавлявайте!