Продължете към съдържанието

Хотел Пера Палас (Pera Palace Otel)

Хотел „Pera Palace“ със своята 127-годишна история със сигурност може да се нарече един от най – забележителните исторически паметници, който представя характера, стила и духа на Истанбул.

Отворил врати за първи път през 1892 година, неговата цел е била настаняването на отправилите се на изток пътници на знаменития „Ориент Експрес“, влакът, чиито маршрут е свързвал Париж и Истанбул, както и Лондон и Венеция, като едновременно с това е бил връзката между Европа и Азия. Дълги години гостите, пристигащи в града с луксозния пътнически влак, били настанявани в Хотел „Pera Palace“, поради което и той, и най – емблематичния влак в историята „Ориент Експрес“ имат герб  със златни лъвове, като символ на лукс и елегантност.

Хотел „Pera Palace“ се намира в сърцето на Истанбул и представлява съчетание на уникална атмосфера, забележителна история и спиращи дъха гледки към Топкапъ сарай (Topkapı sarayı) – главният султански дворец и седалището на администрацията на Османската империя от 1465 до 1853 година.

Хотел „Pera Palace“ е първият европейски тип хотел в Турция, който е бил снабден с електричество. Освен това е бил и първият хотел с асансьор, изработен от дърво и желязо, със стрела отброяваща етажите, който асансьор и до днес може да се види в хотела

През годините в хотела са отсядали стотици известни личности като Ернест Хемингуей, Мата Хари, крал Едуард VII от Англия, Алфред Хичкок, Агата Кристи, Грета Гарбо, Джаки Кенеди и много актьори, режисьори, политици и писатели. Днес някои от стаите са запазени, за да изглеждат точно такива, каквото са били, когато са били домакини на тези престижни гости.

Такъв пример е стая №101, в която е отсядал Мустафа Кемал Ататюрк, основател и първи президент на Република Турция, която съхранява мебелите и декорацията от времето на неговия престой през 1917 г., както и някои от личните му вещи, като стар часовник, за който се смята, че спира да тиктака точно в момента на смъртта на Ататюрк. Легендите разказват, че едни от най – важните решения, които той е взел за страната си, са взети именно по време на престоя му в Хотел „Pera Palace“, където Ататюрк е бил домакин и на много от гостите си. Затова, послучай 100-годишнината от неговото раждане стая №101 е превърната в музейна стая съхравяваща негови лични вещи, книги, вестници и списания от този период.

Стая №411 е по-известна като стаята на Агата Кристи и е една от най-интересните стаи в хотела. Кралицата на криминалните романи е отсядала в тази стая няколко пъти между 1926 и 1932 г., докато пишела един от най-известните си романи „ Убийство на Ориент Експрес“.

Днес хотел „Pera Palace“ съчетава изисканата елегантност от XIX век исъвременните технолигии, за да отговори на нуждите на пътниците от XXI век.