Продължете към съдържанието

Свидетели на историята: часовниковите кули (Tarihin Tanıkları: Saat Kuleleri)

В миналото часовниковите кули са играели важна роля, тъй като до средата на 20 век повечето хора не разполагали с джобен или ръчен часовник. Кулите са били изграждани в центровете на населените места и често са били най-високите постройки в селищата, а часовниците им обикновено отбелязвали кръглите часове с камбанен звън или с кратка мелодия.

Турция е страна, богата на паметници, отразяващи нейното културно-историческо минало. Часовниковите кули също са пример за това богато наследство.

Часовниковата кула в Измир 

Символът на Измир е построен във връзка с честването на 25-годишнината от изкачването на престола Абдулхамид II на трона, през 1901 година. Кулата е висока 25 метра и има четири етажа и осмоъгълна форма. Построена е от една от най-големите групи от населението – левантите, живеещи главно в Буджа и Борнова.

Часовниковата кула Адана

Строителството на великата часовникова кула Адана е започнало да се строи през 1881 г. по времето на Зия паша, а купата е окончателно завършена през 1882 г. по време на управлението на Абидин паша. Кулата, която е с дължина 32 метра е с квадратна форма, като е изградена от преплетени малки каменни тухли.

Часовниковата кула в Биледжик

Часовниковата кула, построена от Ертурул Мутасариф Муса Казим бей през 1907 г., е висока 15 метра. Кулата се състои от четири правоъгълни призми, простиращи се отгоре надолу. В долната част има кръгла сводеста врата и прозорец на нея. На втория етаж има балкон. Дървеният блок на балкона има квадратен часовник.

Часовниковата кула в Мудурну

Часовниковата кула е построена изцяло от дърво между 1890 и 1891 г., но през 1900 г. избухва пожар, който я опожарява. Възстановена е през 1905 г. Кулата е с квадратна форма и е висока приблизително 12 метра.

Часовниковата кула в Бурса 

Часовниковата кула в Топхан парк е построена през 1905 година и също е една от кулите, построени по повод честването на 25-годишнината от изкачването на Абдулхамид II на трона. До кулата, чиито вход гледа на юг, се стига по дървено стълбище с 89 стъпала. От четирите страни на горния етаж на кулата има кръгли часовници с диаметър 90 cm. Кулата е висока 33 метра и има 6 етажа.

Часовниковата кула в Чанаккале

Часовниковата кула Чанаккале е построена от търговеца Виталис през 1897 г. Те е изработена от камък и има по четири часовници от всяка страна. Кулата има квадратен корпус, разделен на пет части с правоъгълни корнизи. Отгоре се намира куполният павилион с многоъгълно тяло, където е окачена камбаната. На втория етаж има балкон с прозорци с леко заострени арки на втория и третия етаж.

Часовниковата кула в Чорум

Часовниковата кула е построена през 1894 г. от жълто нарязан пясъчник и има циферблат на часовника от четирите страни. Кулата е с височина 27,5 метра и диаметър 3,9 метра.

Часовниковата кула в Кастамону

Часовниковата кула Кастамону, разположена на хълма Сарайюстю, е една от най-важните забележителности на града. Построена е от Абдурахман паша през 1885 г. Часовниковата кула, която показва характеристиките на последния период на османската архитектура, е с размери 5,60 х 5,60 метра отвън, а секцията е висока 13,10 метра до края на конусовидния покрив.

Часовниковата кула в Измит

Кулата е построена в неокласически стил от травертинови камъни, донесени от Хереке и Тавсанцил. Кулата на часовника, превърнала се в символ на Измит, привлича вниманието със своята удължена структура, където на всеки етаж е приложен различен архитектурен стил.

Часовниковата кула в Токат

Часовниковата кула в Токат е висока 33 метра и е направена от дялан камък, е един от забележителните исторически паметници на Токат.

Часовникова кула в Йозгат

Историческата часовникова кула е построена през 1897 г. от Ахмет Тевфики Заде, кмет  на града в този период. Часовниковата кула е на седем етажа и е изградена с нарязани камъни, има часовник от всяка страна на кулата.

Часовниковата кула в Домалбахче

Часовниковата кула на двореца Долмабахче е сред най-уникалните забележителности на турската столица Истанбул, която е построена в периода 1890-1895 г. Тя е с правоъгълна форма и се състои от 4 етажа с обща височина 27 метра, а до върха й води стълбище от 94 стъпала.