Продължете към съдържанието

7 неща, които трябва да знаете за турското кафе (Türk kahvesi hakkında 7 ilginç gerçek)

За повечето от нас изпиването на чаша кафе е ежедневен ритуал, без който ние – любителите на тази „вълшебна отвара“, не можем да започнем деня си. Кафето се счита за част от културата на Турция, а не просто за напитка. Турското кафе е известно с отличителния си начин на приготвяне и традиционното сервиране. Улеснява разговора и някои дори биха казали, че чаша кафе придружава всяка клюка в града.

1. Турското кафе не произхожда от Турция

Първите доказателства за консумацията на кафе идват от Йемен през 15 век. Оттам се разпространява в Кайро и Мека. Османските летописци от периода отбелязват, че първата кафеница е отворена в Константинопол през 1640 г. Името му произхожда от арабската дума „qahwah“. Значението на кафето в турската култура е очевидно в думата им за закуска – „ kahvalti “, което буквално се превежда като „преди кафе“.

2. Пяната означава качество

Ако искате да знаете дали пиете кафе с добро качество, разгледайте пяната отгоре на чашата. За разлика от другите видове кафе, турското кафе образува уникална мека и плюшена пяна отгоре, която му помага да запази топлината си за дълго време.

3. Водата е важна

Обикновено с турското кафе се сервира малка чаша с вода. Замисляли ли сте се защо? Пиенето на вода преди да отпиете от кафето си ще помогне на вкусовите ви рецептори да усетят истинския вкус на кафето, а след това помага и да изплакнете гърлото си от нефилтрираните парчета кафе.

4. Турските „сладкиши“ превръщат пиенето на кафе в преживяване

Ритуалът на пиене на кафе е завършен, когато са изпълнени всички изисквания: формата на чашата, цвета на кафето и парче турски сладкиш върху чинийката. Сладката турска „наслада“ контрастира на горчивия вкус на кафето – което е особено важно за тези, които приемат кафето си без захар. Както казват в Турция „Яжте сладко, говорете сладко“.

5. Свекървите са строгите съдии при приготвянето на турско кафе

Бъдещите булки трябва да са внимателни, защото бъдещите свекърви имат право да ги оценяват и преценяват въз основа на това как приготвят и сервират турското кафе. Всъщност в много турски семейства това е първият тест за новата булка. Тя приготвя кафе за свекърва си и след това чака преценката й, така че булките правят всичко възможно, за да избегнат срама и клюките на публично място.

6. Булките използват сол

В турската традиция като начин за определяне на мъжествеността на бъдещия младоженец се е възприело слагането сол в кафето му. Количеството сол, което потенциалната булка използва, сигнализира за чувствата й към бъдещия й съпруг. Много сол в кафето показва, че момичето не се интересува от момчето, умеренотто количество показва, че изборът е добър, а минималното количество сол в кафето показва, че момчето има добър шанс и момичето е готово да се омъжи за него. Ако потенциалният кандидат изпие цялата чаша солено кафе, той доказва своята мъжественост и готовност да се ожени за момичето.

7. Турското кафе е под закрилата на ЮНЕСКО

Турското кафе е в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Решението е взето на Осмата сесия на Междуправителствения комитет на ЮНЕСКО, проведена в Баку, столицата на Азербайджан.

Казват, че с колкото повече любов правим нещата, толкова повече и по-дълго им се радваме. Дългогодишна традиция в Турция е да се посрещат гостите с чаша кафе и турски сладкиш. И това наистина е вълшебна наслада: горещо пенесто кафе, няколко парчета турски десерти (обикновени или с ядки) и вашата енергия е възстановена!