Продължете към съдържанието

Балъклъ Гьол (Balıklı Göl)

Турският град Шанлъурфа (Şanlıurfa) или Урфа, е един от най-старите градове в света, наричан още като Градът на пророците, в който и до ден-днешен са запазени стотици старинни надгробни паметници, кервансараи, сокаци с дюкяни, джамии, останки от византийски исторически паметници и други. Там се намира и прочутото езеро Balıklı Göl (Езерото с рибите), което е свещено място за поклониците и е известно още като Халил-ур Рахман. Езорото е разположено в югозападната част на центъра на Шанлъурфа, дължината му е 150 метра, широчината му е 30 метра, а дълбочината му е от 3 до 5 метра.

Това е уникално място, където изключително ясно се усеща преплитането на религиите и легендите. Най – известната легенда в митологията на исляма за езерото Балъклъ Гьол е свързана с пророка, в когото три религии (Ислям, Юдаизъм и Християнство) вярват – Авраам (Ибрахим в Исляма).

Според най-разпространената легенда тогавашният цар Нимрод (Немрут в Исляма), който призовавал хората да се кланят на каменни статуи с неговия лик и да не вярват в Бога, научил за предсказание, че се роди момче, което ще да превъзхожда царе и богове и което ще управлява с помощта на Бог. Затова Цар Немрут наредил всички момчета, родени през същата година, да бъдат убити. Майката, която заченала Авраам, укрила детето си в една пещера, за да го предпази от гнева и преследването на Нимрод, където то живяло до 15-та си година. В последствие Авраам предизвикал гнева на цар Нимрод, когато той не само обявил война на идолопоклонството, разрушавайки статуите му, но и когато спечелил сърцето на царската дъщеря Зелиха. Авраам призовавал хората да спрат да се кланят на фалшиви идоли и да вярват в Бога. Разярен от това Нимрод осъдил Авраам на смърт и в средата на града била построена огромна клада, на която да Авраам трябвало да бъде изгорен. Но точно когато Авраам бил хвърлен в огъня, пламъците се превърнали във вода, а трупите – в риба. Заради безграничната му вяра Бог сътворил това чудо. Оттогава езерото на Авраам и рибите, които живеят в него, се считат за свещени. Храненето на свещените риби от поклониците, които посещават това свещено място, се насърчава, от една страна заради тяхното размножаване, а от друга, за да бъде отдадена почит на пророка.

В близост до Balıklı Göl в Шанлъурфа има още едно езеро кръстено на Зелиха – дъщерята на Нимрод, което според легендата се е образувало от нейните сълзи, докато плакала гледайки как се изпълнява решението на баща й да изгори Авраам на кладата.

Поради това, че Авраам е смятан за прародител на три небесни религии, посетители на пещерата, в която той е роден, никога не липсват. Поклоници от всяка религия, държава и град посещават тази пещера през всеки сезон на годината.

Най-важната причина езерото Балъклъ Гьол да привлича толкова много внимание е, че всички тези събития се смятат за чудо на вярата.

Източник снимки: www.sanliurfa.bel.tr