Продължете към съдържанието

10-те най – красиви православни църкви в Турция (Türkiye’nin en güzel 10 kilisesi)

  1. Българската църква „Свети Стефан“ / Sveti Stefan Bulgar Kilisesi

Една от първите сглобяеми сгради

Известна още като Българската желязна църква, тя е изработена от сглобяеми чугунени елементи в неоготически стил през 1898 г. Църквата е дело на арменския архитект Овсеп Азнавур  и заема важно място в историята на световната архитектура. Църквата принадлежи на българското малцинство в Истанбул.

  1. Католическата църква Свети Антоан / Saint Antoine Katolik Kilisesi

Най – посещавана за Великден и Коледа

Това е най-голямата католическа църква в Истанбул, построена през 1725 г. от италианския архитект Джулио Монгери в Истанбул от стоманобетон в италиански неоготичен стил. Църквата се управлява от италиански монаси.

  1. Арменската църква Сурп Асвадзадзин (Мериемана) / Beşiktaş Meryemana Kilisesi

Скрит купол под покрива

Църквата е постоена от Гарабет Амира Балян през 1838 г. и е едно от редките куполни архитектурни произведения по времето, когато сградите с купол били забранени, поради което и купулът на църквата е вграден така, че да не се вижда от вън, а вътрешните стени са украсени със стенописи.

  1. Църквата на Арменската патриаршия / Ermeni Patrikhane Kilisesi

Катедрала от 1641г.

Църквата на Арменската патриаршия Сурп Асдвадзадзин (Дева Мария) е основната църква на истанбулските арменци и е патриархалната катедрала от 1641г.

  1. Православната църква в Антакия / Antakya Ortodoks Kilisesi

Вторият център на Християнството

Църквата е възстановена от руски инженери след земетресението през 1872 година, със закрита площ от 1000 квадратни метра. Има кладенец за кръщение, изработен от античен камък, водата от който се влива в гробището на свещениците под църквата.

  1. Арменска църква Света Троица/ Üç Horon Ermeni Kilisesi

Подписът на Балян отново

Създадена през 1503г., църквата е изпепелена през 1810 г. и отново построена и отворена за поклонение през 1838 г. Огромни градини опасват църковната сграда на площ от 1042 кв. м., а в двора и има училище, построено през 1846 година.

  1. Гръцка православна църква Ая Йорги/ Aya Yorgi Patrikhane Kilisesi

Престолът на патриарха датира от V век

Построена през 1614 г. църквата пази светите мощи на християнството в ребърни ковчези , а престолът, на който седи патриарха, датира от V век.

  1. Гръцка православна църква Ая Триада / Aya Triada Rum Ortodoks Kilisesi

Съвременна интерпретация на Византия

Църквата е синтез на византийска и модерна архитектура с две кръстовидни кули и елегантен купол, открита за поклонение на 14 септември 1880 г., а 12-те прозорци в купола са архитектурен знак, отнасящ се до 12 апостоли.

  1. Халдейската църква „Мар Петюн“/ Mar Petyun Keldani Kilisesi

10 места за поклонение на 10 семейства

Това е една от двете понастоящем действащи православни църкви в Диарбекир. Смята се, че е  построена през 17 век от халдейците, които са една от първите общности, приели християнството. Малката църква в Диарбекир може да побере само десет семейства.

  1. Манастирът Дейрулзафаран / Deyrulzafaran Manastiri Kilisesi

Два олтара – орех и слонова кост

Построен през V в. Сл. Хр., манастирът е важен център на Сирийската църква и до 1932 г. е резиденция на сирийските патриарси. Заради шафранът, растящ около него, се нарича Deyrulzafaran (Шафран земя). 350-годишният орех в северната част на църквата се използва от патриарсите, а 500-годишната слонова кост на юг се използва от митрополитите.