Продължете към съдържанието

Архитект Синан (1490-1588) (Mimar Sinan 1490 Kayseri/1588 İstanbul)

Синан е познат като най – големия майстор в класическата османска архитектура. Той не само е известен архитект, той е бил и един от най – големите строителни инженери на своето време, работил през управлението на три османски сулатана – Kanuni Sultan Süleyman (1520-1566), II. Selim (1566-1574) и III. Murat (1574-1595).

Смята се, че е роден в Кайзери, в семейството на грък и арменка, и още като дете е взет за еничар от османските войски, където получава образование на военен инженер, а именно при многобройните походи на османските орди успява да работи върху различни видове крепости, пътища, мостове и бентове на реки. В продължение на 17 години служи на османската армия и на 40 годишна възраст вече е признат майстор в строителстовото и архитектурата. Навсякъде е Синан е познат като човекът, който изгражда много джамии, училища, кревансараи, мостове и дворци.

Едно от най – великолепните произведения на архитект Синан построена в периода 1550-1557 година, е втората по големина джамия в Истанбул – Süleymaniye Camii, която построява в чест на султан Сюлейман I, най-великият, най-богатият и най-могъщият от османските султани. В тази джамия султанът е бил погребан само девет години след нейното завършване. Позната е като една от т.нар. „султански джамии“ в Турция и е разположена на хълм в Истанбул, поради което и се вижда от различни места на града, като основният й купол е висок 53 м и е широк 26,5 м.

Но безспорно, перлата в короната на архитекта Синан е построената през 1575 година Selimiye Camii в град Одрин, която има 999 прозореца. Построена е в периода 1568-1574 г. в чест на султан Селим II. Счита се за най-високото архитектурно постижение на Синан. Според легендата, мястото на което днес се извисява Селимие джамия, е било собственост на еврейка, която отглеждала лалета. Тя дълго време отказвала да продаде земята си за строеж на джамията, заради редките видове разстения, които отглеждала там, но след поредния й отказ, за една нощ, всичките й цветя увяхнали. Жената приела това като знак от Аллах и решила да продаде земята си, за да бъде построена най-голямата в джамия в Турция. Джамията Селимие е с най-високите минарета в Турция – 70,9 м и грандиозен купол – по-голям от купола на храмът Св.София в Истанбул.

Списъкът с архитектурни произведения на Синан съдържа 476 сгради и строежи, от които 196 броя все още съществуват на територията на Турция. Синан всъщност не е останал само един обикновен строител на сгради, безброй много архитекти и строителни инженери са негови последователи и ученици.

Mostar Köprüsü – Bosna

Haseki Sultan Hamamı – İstanbul