Продължете към съдържанието

Турският пианист Фазъл Сай (Türk pianist Fazıl Say)

“О, той не е само един гениален пианист, без съмнение той е един от най – великите творци на 21-ви век“ (‘Le Figaro’ Paris)

Роден в Анкара през 1970 година, Фазъл Сай започва да изучава пиано още на 4 годишна възраст. Забелязан като талантливо дете през 1987 година завършва пиано и композиране в държавната консерватория в Анкара. Продължава образованието си във висшето музикално училище в Дюселдорф, където получава стипендия, и през 1991 година взима диплома за солист.  А през 1992 година постъпва в музикалната академия в Берлин, където изучава пиано и камерна музика.

Бляскавата концертна кариера на младия солист започва през 1995 година, кото печели първо място на междуконтинентално състезание в Ню Йорк. Като успешен творец в композирането, Сай пише безброй оратории, концерти за пиано, камерна музика и песни, измежду които е и ораторията озаглавена „Назъм“ („Nazım“), както и четири концерта за пиано, които привличат вниманието. Всъщност по молба за университета в Цюрих, в памет на Алберт Айнщайн и по молба на тържественият комитет във Виена във връзка с 250 годишнината от рождението на Моцарт, написаното произведение на изкуството „Patara“  привлича изключително вниманието на ценителите на балетната музика.

С концерти на пет континента, спечелил стотици хиляди почитатели и с позитивните рецензии на критиците се превръща в един от най – търсените пианисти в света. Благодарение на своята автентичност той е удостоена с над 20 международни признания. Концертирал е с най – великите диригенти на нашето време, с филхармониите на Ню Йорк, Санкт Петербург, Виена, Амстердам, Токио и др.

През 2007 година на закриването на фестивала Флоранс под диригентството на Зубин Мехта изнася концерт на открито пред 20 000 зрители, а през същата година на джаз фестивала в Монтрьо е председател на журито.

Неговият албум „Kara Toprak“  достига до 6-то място в американската музикална класация „Билборд“, а през 2008 година е удостоен със званието „Културен посланик“ от страна на Европейския съюз, като обединител на източната и западната музикална култура.