Продължете към съдържанието

Турски сериали (Türk dizileri)

В началото на 21-ви век една от най – важните глобални политики прилагана в Турция, е производството на местни телевизионни сериали, които от една страна се превърнаха в най – гледаните популярни програми по националните телевизии в страната, а от друга превърнаха Турция по втората страна в света след САЩ в износа на сериали. През 2018 година сумата на износа на турски сериали достигна 500 милиона долара, приходите от износ на телевизионни сериали се очаква да достигнат 1 милиард долара през 2023 година.

Всяка година в Турция се произвеждат над сто сериала, а три от всеки четири реализирани продукции се продават в други 103 страни по целия свят.  Смята се, че турските телевизионни сериали, които се продават в САЩ, Чили, Еквадор, Китай, Русия, Пакистан, в страните от Близкия изток и Балканите, в момента имат 700 милиона зрители.

От началото на 21 век интересът към телевизионните сериали започна да променя навиците за гледане на телевизия на турците и докато допреди това новинарските емисии бяха сред най-гледаните телевизионни продукции, днес сериалите са най-гледаните програми при измерване на рейтинга. Въпреки че телевизионното излъчване на сериали има по-стара история, едва след 2000 година стана  възможно производството на телевизионни сериали да се превърне в индустрия.

Първият турски сериал, който е бил изнесен в чужбина, е сериалът „Забраненият плод“ (Aşk-ı Memnu), който е продаден на Франция през 1981г. В последствие историята е заснета и от „нова генерация“ актьори в Турция.

Истинският пробив на турските телевизионни сериали е през 2008 г., когато сериалът “Перла“ (Gümüş) с участието на Сонгюл Йоден (Söngül Öden) и Къванч Татлъту (Kıvanç Tatlıtuğ) дублиран на арабски език достига милиони зрители в страните от Близкия Изток. Успехът на “Перла“ (Gümüş) беше последван и от телевизионния сериал „1001 нощ“ (Binbir Gece), с участието на Халит Ергенч (Halit Ergenç) и Бергюзал Корел (Bergüzal Korel), а след тях идва и огромният  успех на „Великолепния век“ (Muhteşem Yüzyıl), който е лидер сред всички останали турски сериали, т.к. достига до над половин милиард зрители в над 70 държави. „Възкресение: Ертюгюл“ (Diriliş Ertuğrul), „Черна любов“ (Kara Para Aşk), „Север Юг“ (Kuzey Güney), „Справедливостта на Кара“ (Karadayı), Огледа;ен свят (Adını Feriha Koydum), “Пепел от рози“ (Fatmagül’ün Suçu Ne?), „Езел“ (Ezel), „Забраненият плод“ (Aşk-ı Memnu) са продукции, които носят най-голям доход.

Турските сериали, които са сред най-гледаните продукции в страните от арабския свят (Йордания, Ирак, Катар, Мароко, Тунис и Алжир), продължават да се гледат в интернет въпреки наложената за това забрана от Саудитска Арабия и Египет. Държавите, в които турските сериали се продават и гледат най-много, са Чили, Мексико и Аржентина.

Турски сериали са на върха на рейтинговите списъци в Албания, Полша, Сърбия, България, Гърция, Македония, Хърватия, Босна и Херцеговина, Унгария и Косово, както и във всички тюркски републики.

Турция  е сред първите пет страни, заедно с Англия, САЩ, Германия и Франция, която изнася сериали чрез онлайн платформата Netflix, която има над 150 милиона абонати в повече от 190 страни по света.