Продължете към съдържанието

„Как най – лесно да заучавам чужди думи?“

Ако желаете да изучавате турски език, може да направите това с нашите Онлайн курсове по турски език и да вземете вашите Сертификат за владеене на турски език (A1), Сертификат за владеене на турски език (A2). 

Предлагаме ви 5 ефективни начина за лесно заучаване на чужди думи:

  1. Направете си собствен електронен речник

За тази цел най – лесният и достъпен за всеки начин е да използвате Ексел (Excel). В първата колона записвайте думата на турски език, а във всяка следваща колона записвайте значението и, или значенията и, ако са повече от едно на български език. Такъв вариант на ваш личен електронен речник ще ви позволи в последствие да търсите бързо в него по конкретна дума или част от нея, на турски език или на български език и ще ви даде възможност да сортирате думите в различен ред, както и ще ви предпази от дублиране на думи. Разбира се, винаги може да използвате и нашия двуезичен турско-български речник.

  1. Използвайте асоциации

Винаги бърках думите за ляво и дясно на турски език, никога не бях сигурна коя от двете е вярната, за посоката, която искам да кажа. Не успявах да запомня, че „sol“ е ляво, а „sağ“ е дясно. Мой приятел турскоговорящ, с когото коментирах това преди време ми каза: „И аз когато изучавах английски език винаги бърках тези думи, но запомних, че има ли в думата „Л“, значи е ляво – sol-left-ляво, а липсата на Л означава дясно – sağ-right-дясно. От тогава нямам проблем с ляво и дясно на турски език.

  1. Запомняйте цели фрази

Турският език е пълен с постоянно повтарящи се фрази най – вече в ежедневното общуване и поздравите, както и в множеството изрази на вежливост, които са задължителен елемент в общуването на турски език – добре дошъл, добре заварил, лека работа, да ти е сладко и т.н. Запомняйки фразата ние не се замисляме какво точно означава всяка една отделна дума в нея, но реално с една турска фраза научаваме повече от една турска дума.

  1. Учете думи свързани с интересни за вас теми

Обичате да готвите – четете готварски рецепти, обичате музика – слушайте песни, обичате да научавате нови неща свързани с културата и традициите – четете такава тематика. Когато конкретна тема е близо до вас самите, четенето и ученето на турски думи свързани с нея е много по – лесно приемано от мозъка ви, защото самите вие го смятате за полезна информация за вас и по-бързо го запомняте.

  1. Не бързайте и бъдете постоянни

Няма смисъл да заучавате голям брой от турски думи и изрази за кратък период от време. Съсредоточете се върху това да употребявате научените думи в различни упражнения, задачи или разговор, изпробвайте ги в различни форми и варианти.

И най – важното – не се отказвайте – успехът е в постоянството, а движението напред, дори да е бавно, е движение напред! Пожелаваме ви успех!