Продължете към съдържанието

Салеп:Вкус от орхидеи (Salep:Orkidelerden gelen tat )

Салеп (Salep), или на арабски „sahleb“, е топла напитка, която често се консумира в Турция, обикновено през студените зимни дни. Салепът се продава като готов прах и се смесва с мляко, вари се и се пие с добавяне на канела по желание.

Думата „Salep“ е използвана за първи път от Yadigâr-ı İbni Şerif през 1421 г., за да опише „растението орхидея и неговия корен“, а Evliya Çelebi в своя труд, наречен „Seyahatname“, използва думата „салеп“ за „прах, получен от корен на орхидея и напитка, приготвена от него“.
Всъщност „salep“ идва от арабското „χuṣyatu’ṯ-ṯaˁlab“, което означава „тестис на лисица“. Думата „orchis“, означаваща „тестис“ на латински, е била използвана за описание на орхидеята поради формата на коренищата й.

За производството на Салеп се използват луковиците на орхидеи от видовете Orchis, Ophyrus, Serapias, Platanthera, Dectylorhiza, които се отделят, измиват се, варят се, оставят се да изсъхнат и накрая се смилат на прах. Регионите, където салеп орхидеите са най-разпространени, са Кастамону в Северна Анадола, Мугла, Анталия, Силифке в Южна Анадола, Мараш, Малатия, Адияман на югоизток, Битлис, Ван и Муш на изток.

Тъй като в миналото дворцовите лекари са използвали салеп в медицинските си рецепти за османските султани, има сведения за тази билка още от 12-ти и 13-ти век. Султаните обичали салеп, защото се смятало, че има ефект и на афродизиак. Салепът укрепвал имунната система, а днес е известно, че е ефективен за облекчаване на кашлица благодарение на слузта, която се съдържа в него. Именно слузта прави салепа незаменим и в производството на сладолед. Прахът, който се използва в известния сладолед Maraş, придава лепкавата гъста консистенция на сладоледа.

За получаване на 1 килограм салеп на прах са необходими средно 2 600 орхидеи. Около 30 милиона грудки от орхидеи се събират годишно в Турция, а производството на салеп в Турция е между 30-50 тона годишно и задоволява на нуждите на хранителния, медицинския и козметичния сектор.