Продължете към съдържанието

8 правила при посещение в Турция (Türkiye’yi ziyaret ederken 8 kural)

1. Когато посетите турска къща, домакинът ще каже „Hoş geldiniz!“ (Добре дошли). Трябва да отговорите „Hoş bulduk“ (Добре заварили).

2. Турците са естествено любезни към посетителите на тяхната страна и с радост ще искат да чуят за вашите впечатления от Турция. Кратко време след като сте се срещнали, те може да ви попитат откъде сте, както и да ви зададат по-лични въпроси за семейния ви живот. Могат също да ви поканят да продължите разговора на чаша чай или турско кафе.

3. Турците не са склонни да споделят сметката в ресторантите, този, който е изпратил поканата ще плати сметката. Учтиво е да предложите да я споделите, но не трябва да настоявате.

4. Когато пиете турско кафе, никога не пийте до дъното на чашата. Това е смляно кафе, което оставя гъста утайка. Популярно суеверие е да се чете съдбата във формите, създадени от утайката от кафето – просто обърнете чашата си за кафе с главата надолу в чинийката, когато сте готови, завъртете я и я оставете да изсъхне.

5. Когато поздравявате хората в Турция, първо се ръкувайте с най-възрастния човек. В Турция ще видите по-млади хора да целуват дясната ръка на по-възрастен човек, а след това да я докосва с челото си. Ако сте най-големият в групата, бъдете подготвени за такова действие, особено от децата.

6. Ако сте поканени в нечий дом, учтиво е да занесете малък подарък като десерт, особено ако сте поканени на вечеря.

7. Докато сте в компанията на турци, ако похапвате нещо е много грубо е да не предлагате малко и на хората около вас, затова, ако не желаете да предложите и на останалите, не го яжте пред тях. Също така е учтиво да се въздържате се от ядене и пиене на обществени места в часовете на гладуване по време на постите.

8. Турците обичат да говорят за актуални неща, но подхождат към религиозни, политически и други чувствителни въпроси с повишено внимание – отбягвайте тези теми.