Продължете към съдържанието

„Как изказваме благодарност на турски език?“

Стандартният израз, с който благодарим на някого на турски език е „Teşekkür ederim“ и той се използва във всякакви ситуации. Отговорът, който ще получим обикновено е  „Bir şey değil“ – няма нищо, няма за какво или „Rica ederim“ – моля, няма за какво.

Обикновеният изказ на благодарност „teşekkürler“ се използва най – често в магазините, или за някакви малки задължения.

За по – искрено изразяване на благодарност от  „teşekkür ederim“ в турския език се използват изразите „sağ ol“ (в неформална обстановка) и „sağ olun“ (във формална обстановка), които означават „бъди/бъдете здрав/и“.

Използвайте „sağ olun“ като изказ на благодарност за услуга, която вие сте поискали да се изпълни или за да благодарите на някой, който е направил всичко възможно, за да ви помогне.

Много от изучаващите турски език използват израза „sağ olun“ погрешно вместо „teşekkür ederim“, например за изказване на благодарност към сервитьор в ресторант. Ако се съмнявате, използвайте „teşekkür ederim“.

Ето и няколко различни сценарии за изказване на „благодаря“ на турски език:

  1. В ресторанта сервитьорът слага хубава храна или бутилка вино пред вас. Вашият изказ на благодарност е „teşekkür ederim“, защото това е негова работа.
  2. Сервитьорът отваря бутилката вино и налива вино в чашата ви. Вашият изказ на благодарност е „sağ olun“, защото не е необходимо той да е извършва тази услуга за вас, но прави всичко възможно, за да ви помогне.
  3. Питате някого за времето. Той поглежда часовника си и казва „Три и половина“. Вашият изказ на благодарност е „sağ olun“, защото вие сте го накарали да извърши услуга за вас като ви каже колко е часът.
  4. Изпускате някакъв предмет на земята. Непознат го вдига от земята и ви го подава. Вашият изказ на благодарност е „sağ olun“, защото непознатият не е длъжен да го прави, е направил всичко възможно, за да ви помогне.

Как да отговорим на изказаната благодарност?

  • Отговорът на израза „sağ ol“ е „sen de sağ ol“, а отговорът на израза „sağ olun“ е „siz de sağ olun“.
  • Друг учтив отговор на изказана благодарност е „ne demek?“ – Какво означава? Какво значи, изобщо няма значение?
  • Но най – учтивият отговор на изказана благодарност на турски език е „rica ederim“.

Изрази за изказване на благодарност при специфични ситуации:

  • Gözün aydın! или Gözünüz aydın! – Нека очите ти/ви блестят!

Този израз се използва, когато се сбъдне нещо, за което говорещият е мечтал и вие споделяте щастието на говорещия като му правите този комплимент. Отговорът на Gözün aydın! или Gözünüz aydın!  е „Тeşekkür ederim“.

  • Hayırlı olsun! – Да бъде за добро!

Този израз се използва, когато някой отвори магазин или започне нова работа, за да покаже желанието на говорещия новата работа да донесе просперитет и начинанието да бъде печелившо. Отговорът на Hayırlı olsun е „Тeşekkür ederim“.

  • Güle güle kullan! или Güle güle kullanın! – Използвай/те го със здраве!

Този израз се използва, когато някой купи нещо, като нови дрехи, обувки или кола. Понякога в същата ситуация може да се използва и изразът „Hayırlı olsun!“. Отговорът на Güle güle kullan! или Güle güle kullanın!   е „Тeşekkür ederim“.

Но бъдете внимателни с отговора „Тeşekkür ederim“!  Много хора, когато за първи път започнат да изучават турски език, се изкушават да използват формата на глагола в сегашно време: „teşekkür ediyorum“. Тази форма звучи комично за турското ухо и може да се тълкува и като саркастична или казана с насмешка. Затова винаги използвайте формата на глагола в сегашно-бъдеще (широко) време „teşekkür ederim: и няма да останете неразбрани.