Продължете към съдържанието

Афифе Жале – първата мюсюлманска актриса в Турция (Türkiye’nin ilk Müslüman kadın tiyatro oyuncusu Afife Jale)

По времето на Османската империя жените мюсюлманки не можели да стават театрални актриси, на тях им е било забранено да играят в театъра. Първите театрални актриси през Османския период са гъркини, арменки или еврейки. Често дори в театъра някои от женските роли били изигравани от мъже.

Афифе Джале е първата мюсюлманска театрална актриса в Турция.

Афифе е родена в истанбулския квартал Кадъкьой през 1902 година. Учила в Истанбулското художествено училище за момичета и искала да се изявява като театрална актриса. През 1918 година в Истанбулския театър се търсела театрална актриса и Афифе започва работа в там, но не можела да участва в публични пиеси. През 1920 година тя за първи път има възможност и участва в публична пиеса, в която тя се появява на сцената под псевдонима „Jale“. По-късно всички започнали да я наричат ​​„Афифе Жале“.

Полицията в Кадъкьой искала да я арестува, защото на мюсюлманските жени все още било забранено да излизат на сцената, но директорът на театъра се срещнал с началника на полицията. „За тази туркиня е много важно да бъде на сцената. Моля, освободете г-жа Афифе“, казал той. Началникът на полицията бил разбран човек и освободил Афифе.

Афифе Жале била свободна, но въпреки това й било много трудно да излиза на сцената. Тя играла в още няколко пиеси, но все още се страхувала заради забраната.

Афифе Жале страдала от тежка мигрена и имала постоянно главоболие. По онова време лекарите не знаели как да лекуват мигрената и винаги предписвали морфин, който се раздавал безплатно. Афифе Жале започнала да използва морфин постоянно и в крайна сметка се пристрастила към морфина.

През 1928 година Афифе Жале се среща с музиканта Селахатин Пънар. Те се влюбват един в друг и се женят година по-късно. Селахатин Пънар обичал жена си толкова много, че пишел песни за нея.

 

След обявяване на Републиката вече не било забранено на мюсюлманките да излизат на сцената в театъра или киното. Турските жени вече свободно можели да станат театрални или кино актриси. За съжаление Афифе Жале не могла да се върне в театъра, защото все още била пристрастена към морфина. Затова и бракът й не потръгнал и тя се развежда със съпругата си през 1935 година.

По-късно Афифе Жале живее известно време в къщата на сестра си в град Кастамону. След това се връща в Истанбул, където е приета в психиатрична болница, в която през 1941 година умира.

За живота на Афифе Жале са направени два игрални филма – „Afife Jale“ през 1987 година и „Kilit“ през 2007 година, а турската актриса Мюжде Ар (Müjde Ar) изиграва ролята на Афифе Жале и в двата филма.