Продължете към съдържанието

Турската писателка Гюлсерен Будайъджъоглу (Türk yazar Gülseren Budayıcıoğlu)

Гюлсерен Будайъджъоглу (Gülseren Budayıcıoğlu) е съвременна турска писателка, телевизионен водещ и психиатър. Родена в Анкара, през 1947 година, тя специализира Психиатрия, след като завършва Медицинския факултет на Анкарския университет. Може би никога не сте чували името й, но може би сте гледали телевизионни сериали по нейните романи.

Те е известна преди всичко с дейността си като телевизионен водещ, а книгите, които публикува през последните години, вдъхновяват телевизионните сериали „Истанбулска невеста“ („İstanbullu Gelin“), „Домът, в който си роден е твоята съдба“ („Doğduğun Ev Kaderindir“), „Червената стая“ („Kırmızı Oda“), „Блокът на невинните“ („Masumlar Apartmanı“), „Рибарче“ („Yalı Çapkını“), „Боклукчията“ („Çöp Adam“), Шивачът“ („Terzi“) и „Стогодишно чудо“ („Yüz Yıllık Mucize“).

Докато учи в университета в Анкара, стартира излъчването на турския телевизионен канал TRT, в който Гюлсерен Будайъджъоглу се явява на конкурс за водещ и през 1965 година започва работа като водещ в телевизията. Завършва университета през септември 1972 година и е на кръстопът в избора между това да бъде телевизионен водещ или лекар, но в края на същата година започва работа като асистент в университета. За да се появи в телевизията, докато работи като асистент, е длъжна по закон да получи разрешение от декана на университета, който категорично отказва. Въпреки това Гюлсерен Будайъджъоглу представя две програми по телевизията, което и действие се определя като незаконно от декана на университета. По време на разследването тя е уволнена от длъжността си като асиситент и се връща телевизията. Специализацията си по психиатрия получава от университета „Хаджетепе“ през 1977 година, където работи като преподавател в продължение на 5 години. През този период тя също е водещ на телевизионна програма, наречена „Човекът и света“ („İnsan ve Dünya“), която е подготвена в сътрудничество между университета „Хаджетепе“  и TRT, и в която теми като различни заболявания и социални проблеми се обсъждат заедно с експерти.

През 2005 година основава първия частен психиатричен център в Турция, на който е председател на борда на директорите.

Гюлсерен Будайъджъоглу започва своята писателска кариера през 2004 година и пише предимно психотерапевтични романи, вдъхновени от реални личности, а първата й книга „Вътрешността на Медальона, от бележника на психиатъра“ („Medalyonun içi, Bir psikiyatristin not defterinden“), съдържа разкази, свързани с различни психиатрични проблеми. В третата си книга „Завръщане към живота“ („Hayata dön“) тя започва да пише в детайли една единствена история.

Първите романи, сред които и романът „Момичето на прозореца“ („Camdaki kız“), който публикува през 2019 година, са изцяло психотерапевтични романи, които разказват реални случаи, на които Гюлсерен Будайъджъоглу е станала свидетел.

Романите й са адаптирани в телевизионни сериали – между 2017 и 2019 година сериалът „Истанбулска невеста“ („İstanbullu Gelin“), който се излъчва по Star TV, е адаптация на книгата й „Завръщане към живота“ („Hayata dön“), а между 2019 и 2021 година се излъчва телевизионният сериал на TV8 „Домът, в който си роден е твоята съдба“ („Doğduğun Ev Kaderindir“).

През 2020 година започват да се излъчват и адаптациите  „Червената стая“ („Kırmızı Oda“) по по TV13, и „Блокът на невинните“ („Masumlar Apartmanı“) по TRT 14.

През 2021 г. телевизионният сериал „Момичето на прозореца“ („Camdaki kız“), базиран на едноименния роман, започна да се излъчва по Kanal D, а сериалите „Рибарче“ („Yalı Çapkını“) и „Боклукчията“ („Çöp Adam“), адаптации на нейни разкази, бяха излъчени по Star TV през 2022 година. Гюлсерен Будайъджъоглу е автор и на сценария на телевизионния сериал „Завинаги“, също базиран на книгата й „Завръщане към живота“ („Hayata dön“) .

Гюлсерен Будайъджъоглу е определяна като писател, който „пише със страст и предава тази страст на читателя“. За нея казват, че е феномен, а в книгите и се съдържат изключително много детайли и анализ на душата, предаден на разбираем език, въпреки че получава и критики, че в творбите й липсва литературна дълбочина.

Издадените й книги са:

  • 2004: „Вътрешността на Медальона, от бележника на психиатъра“ („Medalyonun içi, Bir psikiyatristin not defterinden“)
  • 2008: „Трите цвята на греха, Другата страна на монетата“ („Günahın üç rengi, Madalyonun öteki yüzü“)
  • 2011: „Завръщане към живота“ („Hayata dön“)
  • 2015: „Ако кралят загуби“ („Kral kaybederse“)
  • 2019: „Момичето на прозореца“ („Camdaki kız“)
  • 2022: „Червено наметало“ („Kırmızı pelerin“)
  • 2022: „Гласът на живота“ („Hayatın sesi“)