Продължете към съдържанието

„Какви са видовете имения на турски език?“

В турския език всички думите „Konak“, „Köşk“, „Yalı“ и „Kasır“ се използват за означаване на величествени имения. Каква е разликата между тях?

Нека започнем с думата „yalı“ – това е вила на брега на море или езеро, обикновено на Босфора, но може да се отнася до всяка друга вила на море или езеро.

В турския език думите „konak“ и „köşk“ обозначават имения, които се намират във вътрешността на страната. Ако около имението има голяма градина, „köşk“ е предпочитана описателна дума за него. Въпреки че „konak“ също може да има градина, то тя обикновено е малка.

Думата „konak“ може също да се отнася до правителствени или административни сгради.

  • belediye konağı – имение, принадлежащо на общината
  • hükümet konağı – имение, принадлежащо на правителството

Обитаваното от духове имение на турски език се нарича „perili köşk“.

В турския език думата „kasır“ описва най-голямото и разкошно от всички имения, което може да се намира, както във вътрешността на страната, така и на брега на море или езеро. Думата  „kasır“  се отнася и до мини-дворци.

Турските сериали често създават погрешно впечатление, че повечето турци живеят в konak,  köşk или yalı. В действителност повечето турци в градовете или живеят в апартаменти (apartman dairesi) или в обикновени жилища в обикновени квартали (gecekondu), а повечето турци в селата живеят в скромни вили (köy evi).

Някой представители на горната и средна класа живеят в „по-скромни“ стари конаци, предимно в малките анадолски градове. Иначе само много богатите турци могат да си позволят да живеят във величествените имения, показвани в турските сериали.