Продължете към съдържанието

Коня – провинцията с най – голяма площ в Турция (Türkiye’nin en büyük yüz ölçümüne sahip ili – Konya)

Със своята площ от 40.841 km²  Коня е най-голямата по площ провинция в Турция, която е разположена на централното Анадолско плато. Град Коня, който е административен център на провинцията, е седмият по гъстота на населението град в страната. По данни на Турския статистически институт за 2013 година населението на всички тридесет и един района на провинция Коня е 2 079 225 души. Регистрационният номер на провинцията е 42.

Основана през 1875 година, община Коня получава статут на „голям град“ с приетия през 1978 година закон № 3399 и от 1989 година общинските услуги се извършват в съответствие с него. Със закон № 6360 от 2014 година границите на столичната община стават и граници на провинцията.

Като един от икономически развитите градове на Турция, Коня се отличава също и със своите природни и исторически богатства. През 2012 година едно от най-старите селища в света – Чаталхьоюк, беше включено в списъка на ЮНЕСКО за световното наследство. Градът е бил столица на селджукския Румелийски султанат.

Коня, като един от най-важните индустриални градове на Турция, е сред т.нар. „Анадолски тигри“ (група градове и близките им региони, чийто дял в турската икономика и промишлено производство се е увеличил забележително и бързо от 80-те години на миналия век). Футболният отбор на града е Торку Коняспор.

Един от символите на Коня е музеят Мевлана (Kubbe-i Hadrâ), в който се намира гробът на религиозния лидер от 13-ти век, философ и поет Мевлaна ​​Челяледдин Руми и който основава вихровата дервишка секта на суфизма.