Продължете към съдържанието

Къзълърмак – най – дългата река в Турция (Türkiye’nin en uzun nehri – Kızılırmak)

Река Къзълърмак (Червената река) е най-дългата река, изцяло протичаща на територията на Турция. Тя извира на около 20 километра източно от град Имранлъ в провинция Сивас и се влива в Черно море в района на град Бафра в провинция Самсун.

Със своята дължина от 1 355 километра това е най-дългата река изцяло протичаща на територията на Турция, която едновременно и извира, и се влива в морето в пределите на страната.

Река Къзълърмак рисува голяма дъга започваща от град Бафра и достигаща до Черно море, преминавайки през провинциите Сивас, Кайсери, Невшехир, Кършехир, Къръккале, Анкара, Чанкъръ, Чорум, Синоп и Самсун, и събирайки в себе си водите на много реки и потоци като река Делис, Деврез и Гьокърмак.

 

Името „червена река“ идва от богатата на железни окиси глина по бреговете й. Хетите наричат реката Марашантия, а гърците – Халис, поради наличието на каменна сол (халит) край бреговете й. В миналото протежението на реката често се оказвало граница между различни империи и сцена на военни действия.

Река Къзълърмак е една от най-важните напоителни зони в Турция. С дванадесетте язовира и водноелектрически централи, изградени по протежението на реката, тя има важно място в производството на енергия в страната и се използва за напоителни дейности на земеделските земи в провинциите, през които преминава.

Плодородните почви по долината ѝ се използват за отглеждането на ориз. По долината на река Къзълърмак са разположени множество населени места, в т.ч. градовете Сивас, Невшехир, Къръккале, Османджик и Бафра.

През 2022 година водата на река Къзълърмак след поройни дъждове в района на Сивас придоби червения си цвят поради ефекта на почвата, пренесена от дъждовете.