Продължете към съдържанието

Овит – най-дългият тунел в Турция (Türkiye’nin en uzun tüneli – Ovit)

Тунелът Овит в Турция е впечатляващо съоръжение, което със своята дължина от 14,7 километра е третият по дължина такъв тип тунел в света. Тунелът Овит, който преминава през североизточната част на страната, е най – важната част от пътя между градовете Икиздере и Испир, която свързва провинциите Ризе и Ерзурум.

Тунелът Овит е построен в прохода на планината Овит на надморска височина от 2 640 метра.  Идеята за изграждане на този магистрален тунел се появява преди повече от 130 години през Османския период, но проектът е осъществен през 2018 година.

Построен с две тръби, тунелът Овит е не само най-дългият магистрален тунел в Турция, но и е един от малкото двутръбни тунели с подобен размер в света. Тунелът Овит предоставя алтернативен маршрут, който обхожда пътя, затварян за движение в продължение на пет месеца поради обилни снеговалежи и лавини през зимния сезон. Освен, че остава отворен за движение през цялата година, тунелът скъсява и съществуващият път с 4 километра, а шофьорите пътуват по-удобно и с намален риск от инциденти.

Тунелът Овит би бил най-дългият подобен тунел в Европа, ако бе построен в европейската част на Турция.