Продължете към съдържанието

Ялова – провинцията с най – малка площ в Турция (Türkiye’nin en küçük yüz ölçümüne sahip ili – YALOVA)

Ялова е провинция, разположена на брега на Мраморно море. Населението на Ялова е 276 050 души, а площта на провинцията е 799 км2.

Административен център на провинция Ялова е град Ялова, където се намира едно от най – красивите крайбрежия на Мраморно море. Той е важен пристанищен град, в който се обединяват морски, термален и природен туризъм.

Районът Армутлу е водещ здравен център за лечение и отдих в Турция. Армутлу, с ествествената си красота датираща от Античността до наши дни е чудесно място за посещение и разглеждане.

Чънарджък, най-големият район на Ялова, е един от най-популярните ваканционни курорти в района на Мармара. Чънарджък запазва своята привлекателност с удобен транспорт, чисто море, гори и отворени за туризъм курортни зони през четирите сезона.

 

Един от най-важните центрове за здравен туризъм в Ялова е Термал, който носи името си от лечебните горещи извори в областта. Хиляди местни и чуждестранни туристи посещават района през цялата година. Историята на горещия воден и термален туризъм в региона датира от византийския и римския период, като в това отношение районът има и историческа стойност. Термалните извори като природна, археологическа и историческа забележителност са защитена територия първа степен. Днес, Термалните извори на Ялова, в които се намират спортните салони, пешеходните алеи, бани и хамами , се управляват от Министерството на здравеопазването.

В района Термал се развиват още цветарство, зеленчукопроизводство и пчеларство, но приходите от туризмът съставляват 90% от приходите на провинцията.