Продължете към съдържанието

Текстове

Тук ще откриете различни видове турски текстове, които ще ви улеснят при изучаване на езика. Ако желаете да изучавате турски език, може да направите това с нашите Онлайн курсове по турски език и да вземете вашите Сертификат за владеене на турски език (A1), Сертификат за владеене на турски език (A2).

Кратки текстове на турски език, с които по – лесно ще развиете умението си за четене и които може да използвате за слушане, препис или превод от турски на български език. Турският език е фонетичен език, така че при четене на текст вие изговаряте думите така, както са написани. Към текстовете за четене са добавени и звукови файлове със съдържанието на конкретния текст, в които може да слушате произношението на турски език, докато четете. Ако сте начинаещи или средно напреднали в обучението си по турски език и търсите несложни текстове, които да ви доставят удоволствие при усвояването на езика, тези кратки истории ще ви бъдат полезни.

Самоучител в диалози на турски език, които ще ви помогнат да усвоите съвременния турски книжовен разговорен език. Самоучителят в диалози на турски език включва голям брой диалози представени достъпно за изучаващите турски език, а към част от диалозите са добавени въпроси към текста, за активно упражняване на четене с разбиране. Подбраните диалози са оригинални и разнообразни, като обхващат различни актуални теми от ежедневието. С помощта на кратките диалози на турски език всеки, може да се ориентира лесно и бързо в езиковото многообразие от изкази на турски език, да свикне с подредбата на изреченията в ежедневното общуване на турски език.

Адаптирани книги на турски език, които са съобразени с езиковите нива спрямо Европейската езикова рамка – А1, А2, В1, В2, С1 и С2. Адаптираната книга е улеснена и приспособена за съответното ниво на владеене на турски език по отношение на речниковия запас и познанията по турска граматика за съответното ниво. Адаптираната книга дава възможност на всеки – начинаещ или напреднал, да прочете книги на турски език, а четенето освен основен начин за обогатяване на вашия речник по турски език, чрез разбиране на непознатите думи от общия смисъл от контекста, изключва необходимостта от превод на текста на български език и дава възможност и за запаметяване на фрази и изрази, които се използват в ежедневното общуване на турски език.

Идиоми на турски език. Идиомите най-често имат преносно значение и се използват като готова единица в речта. Идиомите са групи от думи, които придават дълбочина на изказа и дават кратко обяснение на концепция, събитие или ситуация по по-впечатляващ начин. Познаването и употребата на идиомите е знак за добро владеене на чужд език, затова идиомите представляват интерес и в изучаването и на турски език.

Скоропоговорки на турски език. Скоропоговорките са звукови и словесни игри, които са част от народното творчество. Скоропоговорките съдържат трудни за произнасяне фрази, в които се редуват близки по звучене звуци, които имат за цел да „залъжат“ езика, и са един практичен начин за заучаване на турското произношение.

Текстове на песни на турски език. Любимата музика влияе положително върху емоциите, затова слушането на турска музика ще насърчи обучението ви и съчетавайки полезното с приятното скоро ще откриете как някои турски фрази могат да останат завинаги в главата ви, когато са повтаряни в харесвани от вас песни. Благодарение на музиката на турски език ще успеете да подобрите познанията си, например като слушате песни с лесно разбираем изказ на изпълнителя. Изборът на турска музика е въпрос на личен вкус, но песни изпяти от турски певци с разбираемо произношение, в голяма степен биха ви улеснили. Проверявайте в речника значението на непознатите думи и се връщайте често към новите думи и изрази.

Текстове на готварски рецепти от турската кухня. У нас турската кулинария е доста добре позната и голяма част от турските ястия са харесвани, защото в турската кухня се преплитат разнообразие от вкусове. Четейки и използвайки автентични турски кулинарни рецепти, вие едновременно ще учите турски език и ще уловите детайлите в приготвянето на всяко едно от типичните турски ястия. С времето ще успеете да напишете и списъка за пазаруване на турски език и така подготовката за готвене ще се отрази положително и на езиковите ви умения.